2009-12-17 19:11:47• hírek • Ferenczi Noémi

Nehézkes az adoptálás

Az örökbefogadással járók bürokrácia miatt igen kevés gyermeket fogadtak örökbe idén Szatmárnémetiben, miközben 18 gyermeket hagytak a szülészeteken illetve a kórházak gyermekgyógyászati részlegén.

A Gyermekvédelmi Igazgatóság szakembereinek elmondása szerint, igen szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak, aki örökbe szeretne fogadni egy gyermeket. Ebben az évben összesen 27-en kérvényeztek örökbefogadást. A törvény szerint, alapos vizsgálatnak vetik alá az örökbefogadó családot, mielőtt odaadnák a gyermeket. Ennek nyomán csupán 22 családot találtak alkalmasnak az örökbefogadásra.

Az elhagyott gyermek örökbe adhatóságáról pedig a bíróság dönt, vagyis hogy valóban örökbe fogadható-e és hogy elkezdődhet-e az eljárás, viszont erre sokszor éveket kell várni.

A szakemberek olyan esetekről is beszámolnak, miszerint az anya elhagyta gyermekét, azonban mégsem egyezett bele az örökbe adásba. Döntésüket azzal indokolják, hogy csupán ideiglenes állapot miatt kellett lemondaniuk a kicsiről, az évek során mégsem érdeklődnek a gyermek iránt, így teljesen ellehetetlenítik, kizárva azt a lehetőséget, hogy családban nőjenek fel.

A legtöbb gyermekét elhagyó anya roma származású illetve prostituált, míg az örökbefogadók nagy része kicsi, egészséges és fehér bőrű gyermeket szeretne örökbe fogadni. Sok esetben viszont hiába felelnek meg ezeknek a követelményeknek, mire törvény szerint is örökbe adható lesz egy gyermek addigra eltelik pár év, így már nem akarják adoptálni, végül pedig állami gondozásban maradnak.

A szakemberek jelenleg is dolgoznak az örökbefogadás törvényi szabályozásának módosításán, azonban továbbra is szeretnék kizárni azt a kilencvenes évekbeli jelenséget, amikor sok gyermek emberkereskedelem áldozatává vált az egyszerű ügyintézés miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: